Міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок розглядає можливість висилки із країни понад 30 російських дипломатів. Як повідомляє Focus, німецькі органи безпеки дійшли висновку, що представники рф можуть використати свій дипломатичний імунітет для вербування інформаторів з метою саботажу чи поширення дезінформації, пише УНН.

Міністр внутрішніх справ ФРН Ненсі Фезер нещодавно заявила про те, що необхідно вжити заходи проти російських шпигунів, оскільки спецслужби рф "постійно атакують новими способами". Згідно з висновками органів безпеки, підозрювані використовують свій дипломатичний імунітет, щоб незаконно вербувати німецьких інформаторів із політики, бізнесу, науки та оборони для агентурних, диверсійних чи дезінформаційних операцій.

Зазначається, що уряд Німеччини знає, що масове видворення спійманих лідерів агентів "не залишиться без наслідків".

"Натомість кремль визнає небажаними ще більшу кількість німецьких дипломатів", – сказав у коментарі виданню представник МЗС.

Focus нагадує, що у Німеччині триває слідство щодо співробітника Федеральної розвідувальної служби (BND) Карстена Л., якого підозрюють у шпигунстві на користь росії. У грудні 2022 року у ФРН заарештували його передбачуваного спільника. Пізніше він заявив німецьким слідчим, що Карстен Л. "організував" йому зустрічі з представниками російських спецслужб у москві, а також передав секретній службі фсб "суворо конфіденційні документи про всесвітнє радіошпигунство німецької зовнішньої розвідки".

Наразі BND працює над тим, щоб краще протидіяти "кротам" і технічним атакам. Повідомляється, що якщо наміри Бербок втіляться в життя, це висилання російських дипломатів із країни стане одним із наймасовіших з початку повномасштабного військового вторгнення рф до України. Раніше, у квітні 2022 року, з Німеччини вислали 40 представників росії.

У Міністерстві закордонних справ не захотіли коментувати подробиці нинішньої запланованої висилки понад 30 московських дипломатів.

"Наразі цей захід не планується", - повідомили в МЗС.