Резолюція Європейського парламенту закликає до звільнення всіх політв'язнів у Білорусі.

 

Європарламент під час пленарного засідання у Страсбурзі 15 березня більшістю голосів ухвалив резолюцію, яка засуджує репресії білоруського диктатора Олександра Лукашенка проти громадянського суспільства Білорусі та закликає до посилення санкцій проти білоруського режиму. Про це повідомляється на сайті Європарламенту.

 

Проведення політично мотивованих демонстративних судів у Білорусі, що відбуваються за зачиненими дверима, депутати Європарламенту вважають грубим порушенням прав людини.

 

Європарламент рішуче засудив нещодавні вироки до тривалого ув'язнення журналіста Анджея Почобута, лауреата Нобелівської премії миру Алеся Біляцького та інших активістів. На думку депутатів, такі вироки демонструють спроби режиму придушувати будь-яку громадянську активність із захисту прав людини та діяльність незалежних медіа у цій країні.

 

Депутати також засудили заочний вирок і тривале ув'язнення білоруським судом лідера білоруської опозиції Світлани Тихановської та інших дійових осіб опозиційної Координаційної Ради, яка сприяла демократичній зміні влади у Білорусі після сфальшованих президентських виборів 2020 року.

 

Резолюція Європарламенту закликає до звільнення всіх політв'язнів у Білорусі.

 

У документі також сказано, що Європарламент підтвердив своє рішуче засудження залучення Білорусі до війни Росії проти України, і що білоруський режим є поплічником російської держави, яка є спонсором тероризму.

 

Депутати розчаровані тим, що Білорусь не була включена до 10-го пакету санкцій ЄС проти Росії. Вони закликали посилити вже існуючі санкції проти офіційних осіб Білорусі та включити до них суддів, прокурорів, співробітників правоохоронних органів та пенітенціарної системи, залучених до репресій проти громадянського суспільства.

 

Крім того, у Європарламенті наголосили на неприйнятності переслідування білоруських профспілок, а також утиску національних меншин, включаючи закриття шкіл та знищення їхньої культурної спадщини.

 

Резолюція також наголошує на необхідності проведення широкого розслідування злочинів, скоєних режимом Лукашенка проти народу Білорусі, і закликає країни ЄС підготувати судові розгляди проти офіційних осіб Білорусі.

 

Також члени Європарламенту вітали відкриття у Брюсселі Місії для демократичної Білорусі та закликали Європейську Комісію підтримати цю опозиційну структуру.