Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) зазначають, що Китай може спробувати використати домовленості з білоруссю для приховання фактів порушень санкцій під час поставок росії озброєння, передає УНН.

Експерти ISW припускають, що лукашенко планує зустрітися із Сі Цзіньпіном, ймовірно, для того, щоб допомогти росії та Китаю уникнути санкцій на тлі повідомлень про те, що Китай розглядає можливість надання росії летальної допомоги.

Аналітики нагадують, що лукашенко оголосив про плани відвідати Китай з 28 лютого по 2 березня та зустрітися з Сі Цзіньпіном, ймовірно, для підписання угод про торгівлю, інвестиції, масштабні спільні проекти та інші питання.

"Заява лукашенка про запланований візит збігається з повідомленнями про те, що, за оцінками високопосадовців США, Китай серйозно розглядає можливість продажу росії бойових безпілотників, особистої зброї, а також артилерійських снарядів калібру 122 мм і 152 мм. Повідомляється, що російські та китайські чиновники також розробили плани постачання безпілотників до рф за фальсифікованими товаросупровідними документами з метою уникнення міжнародних санкцій. Китай може спробувати використати домовленості з білоруссю, аби приховати факти порушень санкцій, — зазначають фахівці.

Нагадаємо 

Директор ЦРУ Вільям Бернс зазначив, що влада Китаю розглядає можливість передачі росії летальної зброї для війни проти України, але остаточне рішення наразі не прийняте.