Залишаються питання щодо термінів постачання танків Abrams Україні. Танки збираються тільки в одному місці - на державному заводі General Dynamics в Лімі, штат Огайо. Цей завод може виготовляти 12 танків на місяць, але лінія зараз переповнена замовленнями на нові танки для Тайваню та Польщі. Про це пише Politicо, інформує УНН.

Польща замовила 250 танків A2, які будуть поставлені з 2025 року, але тим часом отримує екстрену допомогу у вигляді 116 танків M1A1, нещодавно виведених з експлуатації Корпусом морської піхоти. Варшава запросила танки, щоб швидко замінити 250 радянських танків Т-72, які вона передала Україні минулого року.

Тайвань замовив 108 танків M1A2 у 2019 році, і очікується, що перші будуть доставлені у 2024 році.

Замість того, щоб відправляти Україні танки із власних запасів, як це було з попередньою зброєю, США заявили, що купують "Абрамси" у промисловості, а це означає, що вони не з'являться на полі бою протягом багатьох місяців або, можливо, років, враховуючи промислові обмеження у їхній модернізації. Тим часом США навчатимуть українські сили тому, як обслуговувати та експлуатувати танки, а також тактиці "загальновійськового маневру", щоб допомогти їм інтегрувати зброю у спільні операції.

Будь-яка версія "Абрамса" стане значним покращенням порівняно з танками радянських часів, якими зараз експлуатується Україна, за вогневою потужністю, точністю та бронюванням. Але щойно вони прибудуть, українським силам буде складно підтримувати їх у робочому стані, вважають експерти.

Саме через ці проблеми адміністрація Байдена наполягала на поставках танків Leopard німецького виробництва, які легше обслуговувати та навчати. Перші "Леопарди" з Німеччини та інших країн Європи швидше за все почнуть прибувати в Україну цієї весни.

На відміну від інших танків, що використовують дизельне паливо, "Абрамс" має реактивний газотурбінний двигун, що споживає реактивне паливо JP-8, яке дорожче і складніше в обслуговуванні. Їх також складно обслуговувати, і будь-яка помилка екіпажу може призвести до того, що двигун вибухне.

Тим часом для роботи їм потрібна велика інфраструктура, у тому числі ремонтно-евакуаційні машини M88 для ремонту зламаних деталей на полі бою.