Азербайджан у неділю закликав Вірменію «примиритися з реальністю», що склалася внаслідок 44-денного конфлікту між двома країнами, і утриматися від «агресивних кроків та реваншистської політики», інформує УНН.

«Називати повернення азербайджанських ВПО до своїх будинків «порушенням» Тристоронньої заяви та «незаконним заселенням» є черговим явним проявом лицемірства з боку Вірменії», - заявив офіційний представник МЗС Азербайджану Айхан Гаджізаде у заяві у відповідь на заяву МЗС Вірменії напередодні.

Гаджізаде заявив, що Вірменія діяла порушуючи міжнародне право та чотири резолюції Ради Безпеки ООН, окупувавши азербайджанські землі протягом майже 30 років, а також «насильно вигнала з рідних земель близько 1 мільйона азербайджанців, жорстоко знищила всі азербайджанські історичні та релігійні пам'ятники.

Прессекретар також заявив, що заява Єревану щодо азербайджанських населених пунктів з «вигаданими назвами» є «ще одним виявом територіальних претензій Вірменії до Азербайджану».

У повідомленні йдеться про те, що заява Вірменії про те, що Азербайджан не зацікавлений у мирній угоді, є «ще одним очевидним прикладом обману».

Далі йдеться, що Вірменія «втручається» у процес реінтеграції вірмен, які проживають у карабахському регіоні, за допомогою «провокацій», закликаючи політичне керівництво Вірменії «діяти відповідально, утримуватися від провокацій, заяв та брехливої риторики», які підривають можливості для миру, створені у регіоні після 44-денної війни».

Відносини між Вірменією та Азербайджаном є напруженими з 1991 року, коли вірменські військові окупували Нагірний Карабах, територію, визнану на міжнародному рівні частиною Азербайджану, та сім прилеглих районів.

Восени 2020 року протягом 44 днів запеклих боїв Азербайджан звільнив значну частину Карабаху, після чого за посередництвом росії було підписано мирну угоду, яку в Баку вважають тріумфом.