Прихильників мирних переговорів у Росії також стає менше. Нині їх 50%, а місяцем раніше було 55%.

Війну в Україні на кінець грудня підтримує 71% росіян. Кількість прихильників переговорів за останні місяці знижується. Про це свідчать дані соціологічного опитування Левада-Центру.

Лише 21% росіян не підтримують російську військову агресію проти України.

За мирні переговори виступають 50% громадян РФ. Водночас проти – 40%. Частка прихильників переговорів плавно знижується протягом останніх двох місяців. Різке зростання шанувальників було зафіксовано у вересні-жовтні, коли Кремль оголосив часткову мобілізацію.

Прихильники переговорів пояснили свою думку бажанням зупинити загибель людей: "люди гинуть", "гинуть молоді пацани", "занадто багато жертв уже", "вбивати один одного не можна", "краще поганий мир, ніж добра війна".

Прихильники продовження війни говорили здебільшого про те, що "почате треба довести до кінця", "до перемоги", "стільки вже зробили, що не можна йти назад". Ці росіяни також заявляють, що треба "тиснути фашистів" і що українці "не хочуть миру самі".

 

  Інфографіка Левада-центру


Левада-центр провів опитування 15-21 грудня 2022 року серед 1611 осіб.

 

Дослідження проводили вдома у респондента шляхом особистого інтерв'ю. Статистична похибка (ймовірність 0,95) вбирається у 3,4%.