Підручник повинен "формувати в учнів традиційні російські цінності, що відбивають самобутній духовний, історичний та культурний розвиток багатонаціонального народу Росії" .

Українську мову на окупованих територіях України росіяни планують викладати, але за спеціальним підручником – щоб формувати у дітей «традиційні російські цінності». Про це повідомило російське видання Можем объяснить.

Повідомляється, що у РФ створюють підручник з української мови для шкіл на окупованих територіях. Він призначений для 5 - 9 класів, але тільки для тих, хто вирішить продовжувати навчання саме українською мовою.

За технічним завданням, підручник повинен "формувати в учнів традиційні російські цінності, що відбивають самобутній духовний, історичний і культурний розвиток багатонаціонального народу Росії, історичну пам'ять і наступність поколінь, єдність народів Росії, вищі моральні почуття, пріоритет духовного над матеріальним, сімейні традиції" .

Навчальні завдання також мають формувати у школярів "цивільну позицію", а ілюстративний матеріал на 90% складатиметься з російського контенту. Зрозуміло, підручник має відповідати конституції Росії.

Про плани створити підручник з української мови для окупованих територій ще у липні 2022 року повідомив російський міністр освіти Сергій Кравцов.

 

"Учням за рішенням батьків та педагогів надаватиметься можливість і надалі вчити українську мову як рідну", - заявляв Кравцов.

 

Вартість розробки складає 8,5 мільйона рублів (близько 4,3 мільйона гривень).

"Викладання мови, мабуть, буде організовано нарівні з російською, як це робиться в національних республіках у Росії зараз", - пише видання Можем пояснить.