Генсек Альянсу зазначив, що партнери наразі дискутують щодо надання Києву цих систем ППО.

Остаточного рішення про передачу зенітно-ракетних комплексів Patriot наразі не ухвалено. Проте в Альянсі точаться дискусії з цього питання. Про це заявив генсек НАТО Єнс Столтенберг під час брифінгу на полях форуму в Бухаресті у вівторок, 29 листопада.

У НАТО розуміють, що лише постачання зброї для ЗСУ приведе Україну у мир, зазначив він.

 

"Зараз у НАТО і у форматі Рамшайтн, де керують США, ми працюємо над конкретним списком необхідної Україні військової допомоги. Частково це стосується надання нових систем. Як, наприклад, Patriot. І зараз про це йде дискусія. Але це також дуже важливо для того, щоб усі системи, які ми постачаємо, функціонували. І для цього нам слід гарантувати, що ми надаємо запасні частини, щоб вони могли виконувати технічне обслуговування цих систем, а також боєприпасів", - наголосив він.

 

За його словами, "величезною проблемою", з якою доводиться стикатися, полягає в тому, що передові системи, такі як NASAMS та IRIS-T, які союзники з НАТО вже надали Україні, потребують і надання запасних частин для їх ефективної роботи.

 

"Тому, так, ми в процесі надання більшої кількості додаткових систем. Водночас ми терміново звертаємо увагу на те, щоб уже надані Україні працювали належним чином", - резюмував Столтенберг.