Лише близько половини парку винищувачів Пентагону F-35 вважаються придатними до виконання завдань, що значно нижче цільового показника в 65%. Про це повідомив керівник програми Command, Control, Communications, Intelligence and Networks, генерал-лейтенант ВПС США Майкл Шмідт, пише УНН з посиланням на Bloomberg.

За словами керівника програми генерал-лейтенанта ВПС США Шмідта, станом на лютий середньомісячний показник готовності до виконання завдань у флоті США, який налічує понад 540 винищувачів F-35, становив 53,1%. Це означає, що вони можуть виконувати принаймні деякі з необхідних місій, таких як бойові, демонстраційні польоти, навчання і випробування.

Зазначається, що відсоток літаків, які здатні виконувати всі завдання — так званий показник повної готовності — становить менш як 30%, зазначив Шмідт у письмових свідченнях, підготовлених для слухань у середу в підкомітеті авіації Комітету з питань збройних сил Палати представників США.

“Це неприйнятно, і максимальне підвищення боєготовності є моїм головним пріоритетом”, — йдеться у преєкті виступу Шмідта.

Він додав, що прагне підвищити рівень боєготовності щонайменше на 10% упродовж наступних 12 місяців.

У 2020 році середній показник повної боєготовності флоту становив близько 39%, коефіцієнт часткової готовності — 69%. Коефіцієнт готовності літаків, призначених для виконання бойових завдань, на кінець 2022 фінансового року становив 65%.

Зараз незрозуміло, чи є показники готовності минулого місяця тимчасовими, чи проявом довгострокової тенденції.

Як повідомлялося раніше, причиною падіння боєготовності були нестача запчастин, а також частіші, ніж очікувалося, поломки деталей та компонентів двигунів. Серед інших проблем – тривалий час ремонту, а також лагодження й часта заміна силових модулів двигунів Pratt & Whitney.