Росіяни посилюють примусову паспортизацію населення, і до осені планують, щоб 80% мешканців на тимчасово окупованих територіях були з паспортами РФ, повідомив міський голова Мелітополя Іван Федоров в ефірі телемарафону.

"За весну вони хочуть вийти на 50% паспортизації того населення, яке залишилось в тимчасовій окупації, а до вересня зробити 80%. Це говорить проте, що сьогодні будь яка дія на тимчасово окупованій території має мати ознаки паспортизації", - сказав він.

Наприклад, якщо громадянин хоче підключити собі інтернет, то це можна зробити тільки з паспортом РФ або з заявко на його отримання. Така сама умова при отриманні перепустки на переміщення між окупованими територіями або соціальних виплат.

"Ворог це робить тому, що хоче до свого злочину приєднати, якомога більше людей", - пояснив Федоров.

Також, за словами мера, ворог заявив, що буде намагатися вивезти більше 1 млн тон зерна з окупованої частини Запорізької області через Бердянський і Маріупольські порти та залізну дорогу.

Федоров додав, що окупанти фактично викрадають зерно у аграрієв та викрадають будь яке майно підприємств та "націоналізують" квартири мешканців.

Мер Мелітополя також повідомив, що окупанти розгортають чергову партію військових шпиталів на окупованих територіях, що свідчить про те, що в них "зовсім все не добре", зокрема на Запорізькій лінії фронту.