Російські загарбники порушують фундаментальні засади забезпечення безпеки на атомній станції.

Державна інспекція ядерного регулювання України (ДІЯРУ) заборонила експлуатацію енергоблоків №3, 4, 5, 6 Запорізької АЕС через неможливість усунення виявлених порушень вимог ядерної та радіаційної безпеки. Про це повідомляється на сайті регулятора 11 лютого.

Вказано, що промисловий майданчик Запорізької АЕС зазнає періодичного обстрілу, а повітряні лінії зв'язку з енергетичною системою України отримали пошкодження.

"Крім того, виробничі приміщення ЗАЕС, зокрема інформаційно-кризовий центр, не можуть використовуватися за призначенням через перебування у них російських військових, внаслідок окупації експлуатуюча організація ДП НАЕК Енергоатом не має належних можливостей для постачання товарно-матеріальних цінностей на Запорізьку АЕС", – йдеться у повідомленні.

Ці факти свідчать про порушення фундаментальних принципів забезпечення безпеки атомних станцій як реалізації стратегії глибокоешелонованого захисту, забезпечення культури безпеки, відповідальності організації, що експлуатує.

Також встановлено порушення вимог законодавства, норм, правил та стандартів з ядерної та радіаційної безпеки, документів дозвільного характеру, зокрема ліцензій на експлуатацію ядерних установок, зазначили у Держатомрегулюванні.

"В результаті окупації російськими військовими промислового майданчика не забезпечується функціонування системи фізичного захисту ядерної установки. Через окупацію та тиск (психологічний та фізичний), що здійснюється російськими загарбниками, не забезпечено укомплектування персоналом, який має право на безпосереднє управління реакторною установкою", – додали в прес-службі.

Крім того, на промисловому майданчику станції відбувається незаконне будівництво російськими окупантами невідомих споруд (на території Сухого сховища відпрацьованого ядерного палива та поблизу резервної дизельної електростанції енергоблоку №6), що є порушенням проектної документації ЗАЕС.

Як наслідок, розпорядженням Держатомрегулювання обмежується експлуатація:

  •      енергоблоку №3 у стані "зупинка для ремонту";
  •      енергоблока №4 у стані "холодна зупинка";
  •      енергоблоків №5 та №6 у стані "гаряча зупинка", з наступним переведенням у "холодну зупинку".

Обмеження діятимуть до усунення виявлених порушень.