49,5% українців очікують покращення рівня добробуту своїх родин протягом найближчих 2-3 років. Про це розповів директор соціологічної служби Центру Разумкова Андрій Биченко під час презентації результатів соціологічного опитування "Соціально-економічне самопочуття громадян України: підсумки року війни", передає УНН.

«49,5% українців очікують змін на краще протягом найближчих 2-3 років, а 10% очікують, що цей у період їх добробут зміниться на гірше. Такий оптимізм виглядає дещо парадоксальним з огляду на оцінку реальних змін доходів», – розповів Биченко.

Він додав, що трохи більше третини опитаних вважають рівень добробуту їх родини дуже поганим (8,3%) або досить поганим (26,5%), 12% – добрий або дуже добрий. Також половина опитаних (49,7%) вважають, що їх рівень добробуту не добрий і не поганий. При цьому 48% громадян не очікують якихось змін у найближчі три місяці у добробуті їхньої родини.

Крім того, опитування показують, що після 24 лютого 2022 року у 53% українців зменшилися доходи, при цьому збільшення доходів констатували лише 6% опитаних. Також 52% українців очікують покращення економічної ситуації в країні протягом двох-трьох років і лише 11% очікують змін на гірше.

Соціологічне опитування проводилося з 22 лютого по 1 березня 2023 року в рамках проєкту Програми MATRA, що фінансується Посольством Королівства Нідерландів в Україні. Опитано 2020 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Нагадаємо

Згідно опитувань, понад 60% українців вважають, що події в Україні розвиваються у правильному напрямі. Окрім того, зріс рівень оптимізму українців - 49% вірять, що країна здатна подолати існуючі проблеми протягом найближчих кількох років.