Перша партія енергозберігаючих LED-ламп від ОАЕ найближчим часом має надійти до України.

Об'єднані Арабські Емірати запропонували поставити Україні п'ять мільйонів енергозберігаючих LED-ламп. Про це повідомляє прес-служба Мінекономіки за підсумками зустрічі першого віце-прем'єр-міністра України - міністра економіки Юлії Свириденко з міністром зміни клімату та довкілля ОАЕ Мар'ям Аль Мхейрі.

Зазначається, що перша партія ламп від ОАЕ найближчим часом має надійти до України.

Сторони також обговорили програми підтримки українського малого та середнього бізнесу та внутрішніх переселенців, які змушені були втекти від війни.

"Торік український Уряд запустив масштабний грантовий проект підтримки малого та середнього бізнесу еРабота, який дуже затребуваний серед вітчизняних підприємців, особливо зараз, під час війни. Україна пропонує ОАЕ стати нашим партнером у цьому проекті та взяти участь у наповненні спеціалізованих фондів, кошти яких спрямовуються на підтримку бізнесу в Україні, зокрема, програми мікрогрантів на початок та розвиток власної справи, а також грантів для переробних компаній. Грантові програми для підприємців - це не тільки активізація бізнесу, це ще й створення сотень тисяч нових робочих місць, яких зараз потребують українці", - зазначила Свириденко.

За її словами, ще однією важливою проблемою для України є майже п'ять мільйонів офіційно зареєстрованих внутрішніх переселенців, які змушені були втекти із зон бойових дій до центральних та західних регіонів країни. Вони потребують не тільки роботи, а й житла.

"Ми обговорили з нашими колегами з ОАЕ можливість їхньої участі у проекті будівництва в одній із західних областей України міста-притулку, розрахованого на 1000 жінок та дітей. Крім житла, медичної допомоги та можливості навчатися для дітей, буде ще й програма психологічної підтримки тим, хто цього потребує. Людям, які змушені були залишити свої будинки через війну, держава повинна забезпечити притулок", - заявила заступник міністра.

Крім того, ОАЕ підтвердили готовність надати предмети гігієни для соціально-медичних потреб, 100 броньованих санітарних машин, а також гуманітарну допомогу на 100 млн доларів для України.