Армія рф зазнає величезних втрат в Україні, не демонструє жодних ознак того, що вдосконалила свою тактику "м'ясорубки", і намагається підтримувати наступ, який "якщо взагалі просувається, то на метри, а не на кілометри".

Про це у кулуарах Мюнхенської конференції з безпеки в розмові з Financial Times заявив міністр оборони Великої Британії Бен Воллес, пише УНН.

Попри побоювання, що росія готова здійснити потужну атаку в першу річницю свого повномасштабного вторгнення в Україну, Воллес заявив, що "немає жодних доказів великого зосередження російських сил", подібних до нападу 24 лютого 2022 року. Він додав, що найкраще, що вдалося москві наразі, - серія атак уздовж лінії фронту, посилених новобранцями після нещодавньої мобілізації. Водночас міністр зауважив, що ці напади призвели лише до великих втрат росіян.

"На сьогодні немає жодних доказів великого, великого російського наступу. Ми бачили прогрес на всіх фронтах, але ціною тисяч життів... Ми повинні поставити під сумнів твердження, що вони (росіяни - ред.) можуть продовжувати", - сказав Воллес.

Він зауважив, що немає також жодних ознак того, що російська армія змінила свій підхід.

"Російських новобранців досі запихають у м'ясорубку. І я не впевнений, що це прийнятно, навіть для росії, тому що 180 000 людей мають дружин, матерів, сестер і друзів, і стає неможливо приховати масштаб цієї втрати від російського народу", - наголосив Воллес.

За його словами, західні союзники Києва "як ніколи раніше сповнені рішучості" допомогти Україні дати відсіч російській агресії, однією з явних ознак є посилення підтримки з боку США.

"Що змінилося, так це те, що США вирішили бути більш наполегливими. Тільки подумайте про це: ми двічі збиралися за останні три тижні (щоб обговорити військову допомогу - ред.), на "Рамштайні" й на зустрічі міністрів оборони НАТО цього тижня. Це велика зміна", - сказав міністр, вказуючи на майже 8 мільярдів доларів військової допомоги, яку Вашингтон надав цього року.

Він зауважив, що Україна теж може відчувати дефіцит в озброєнні, проте це "питання часу", бо західні союзники "не мають стратегічних проблем із продовженням забезпечення військових зусиль України". Воллес повідомив, що одним із завдань залишається те, щоб українські сили були точними у застосуванні зброї та продовжували битися західними методами.

Аналітики ISW повідомили, що кремль, швидше за все, приєднає до себе ОПБ у межах масштабніших зусиль з переоснащення російських збройних сил для підтримки затяжної війни проти України.