На Запорізькій атомній електростанції відбувається несанкціонована зміна проектного стану ядерних установок російськими окупантами. Про це повідомив в.о голови Держатомрегулювання Олег Коріков під час брифінгу, передає кореспондент УНН.

«На Запорізькій атомній електростанції відбувається несанкціонована зміна проектного стану ядерних установок. Тобто є наявні нелегальні модифікації на ядерних установках сховищ відпрацьованого ядерного палива. Поблизу резервно-дизельної електростанції блоку №6 збудовані невідомі споруди», - розповів Коріков.

Він зазначив, що окупанти незаконно втручаються в роботу систем загальностанційної системи теплопостачання, електропостачання підключаючи туди пристрої, які відповідно не обґрунтовані й вплив їх на безпеку відповідно не розглядався.

«Це є нелегальні рішення», - додав він.

Окрім того, Коріков повідомив, що відбувається втрата аварійної готовності на ЗАЕС.

«По-перше, внутрішній кризовий центр безпосередньо на проммайданчику ЗАЕС розкомплектований й там постійно перебувають російські військові, він фактично не виконує своїх функцій. Зовнішній кризовий центр, який знаходиться в Запоріжжі немає фактично зв’язку. Туди не проходить інформація про стан роботи систем безпеки ЗАЕС…Терор російських окупантів привів до того, що зараз пожежно-рятувальна частина українська фактично не функціонує. Вона припинила своє функціонування», - розповів Коріков.

НАЕК "Енергоатом" повідомив, що через обстріли окупантів Запорізька АЕС повністю знеструмлена. У компанії наголосили: "В разі неможливості поновлення зовнішнього живлення станції протягом цього часу може статись аварія з радіаційними наслідками для всього світу".

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль повідомляв, що Запорізька атомна електростанція вшосте з початку російської окупації повністю знеструмлена. Він закликав партнерів та МАГАТЕ вжити рішучих дій.