Три українські бійці, - 23-річний Тарас, 21-річний Владислав та їхній командир 39-річний Олексій, стверджують, що ведуть боротьбу за межами фронту війни в Україні, повз тимчасово окуповані території, і вглиб росії. У інтерв'ю The Gurdian спецназівці розповіли, що є членами добровольчого батальйону "Братство", який має особливий статус, технічно незалежний від ЗСУ, але діє "пліч-о-пліч" з офіційними силами, передає УНН.

За словами бійців, їх робота варіюється "від викрадення високопосадовців Кремля до руйнування ключової військової інфраструктури та збиття ворожих літаків на території росії". Олексій розповів, що в батальйон набирають переважно цивільних, відбирають "найспритніших" з інших добробатів. Він додав, що розуміє, чому їхня робота повинна залишатися окремо, однак "усім важко сприйняти" таке рішення.

"Виходить, що росіяни можуть їхати на територію України, а українці не можуть їхати в росію", – сказав Олексій.

Бійці "Братства" стверджують, що російському вищому командуванню "життєво важливо відчути настрій битви на власній території". Видання зазначає, що через неофіційний статус їхні історії не можна перевірити незалежно, але вони "переконливі та заслуговують довіри". 

Інший спецназівець, Тарас, розповів, що повернувся два тижні тому після "простої операції".

"Нашій групі потрібно було завезти певну кількість вибухівки на територію росії і залишити її в певному місці. Я не знаю, для чого і для кого призначалася ця вибухівка. Але я точно знаю, що деякі люди в росії готові допомогти українцям", - повідомив він.

За його словами, шість тижнів тому він завершив "найуспішнішу" операцію.

"Ми мали завдання знищити російський гелікоптер, який перевозив високопосадовців російського МВС. Першого разу погана погода завадила лазерному прицілу точно навестись на ціль. Крім того, у нас були внутрішні проблеми в групі, суперечки, тому ми зайшли на територію Росії, але повернули назад, врахували наші помилки… і через тиждень зробили повторну спробу", - розповів він.

Тарас зазначив, що оперативна група з п’яти чоловіків вирушила о сьомій ранку, перебираючись через ліси та поля, щоб перейти до росії. Потім бійці провели ніч на місці й о 9 ранку почули вертоліт.

"Зі мною був невеликий розвідувальний дрон, і він підтвердив, що це той самий вертоліт. З переносного зенітно-ракетного комплексу ми вели вогонь по вертольоту з відстані 4 км. На жаль, ми не побачили влучення, оскільки були далеко, але почули вибух. А потім ми швидко втекли зі своїх позицій. Залишили триногу переносного зенітно-ракетного комплексу. Ми повернулися вдвічі швидше", - продовжив він.

Незалежно від того, чи були вбиті кремлівські чиновники в вертольоті, Тарас відзначив, що це була "успішна місія", яка досягла головної мети ініціатив батальйону.

"Ми показали, що можемо зайти на територію росії, і показати росіянам, що українці можуть діяти. Після того, як росіяни дізнаються, що на їхній території працюють диверсанти, їм потрібно перекинути багато солдатів, щоб знайти цих диверсантів. Це дуже деморалізує ворога. Гелікоптер був для російського керівництва. І сам факт того, що українські диверсанти стріляють по російських командирах, для росіян вже є точкою напруги. Це нервує російське командування", - зауважив він.

За словами спецназівця Владислава, остання операція в росії, в якій він брав участь, була місяць тому в районі міста Бєлгород, де за останні місяці вибухнули кілька складів боєприпасів. Він повідомив, що невеликі оперативні групи, що часто складаються з чотирьох-п’яти солдатів, визначають, де пролягають безпечні шляхи до росії. Вони користуються порадами тих, хто займався контрабандою до війни, сказав він.

Владислав також розповів, що разом з побратимами отримав завдання "захопити або вбити одного з високопоставлених офіцерів ФСБ".

"Він працював недалеко від кордону з Україною, але на території Росії. У нас був маршрут автомобіля цього російського офіцера, і ми вирішили влаштувати засідку", - поінформував боєць.

За його словами, військові були на позиції протягом кількох годин, але машина не прибула. Їм потрібно було вийти, але вони зіткнулися з проблемою прорватися в Україну повз спостерігаючі російські війська, зібрані на кордоні.

"Ми зустріли прикордонну заставу російських прикордонників. Нас були чотири на чотири. Ми вбили трьох росіян і одного легко поранили. Ми його захопили, вивезли на територію України і передали українським військовим", - згадує спецназівець.

На запитання, чи знають їхні батьки про їхню роботу, двоє бійців відповіли, що "дуже мало людей" ознайомлені з їх діяльністю.

"Ви повинні розуміти, що коли ми плануємо наші операції, дуже мало людей про це знають. Інформацію про операцію можна передати ворогу. Солдати поблизу можуть щось сказати своїм товаришам по службі, і росіяни можуть про це дізнатися. Нашим батькам краще не знати, що ми зараз робимо. Наші операції фактично вдвічі безпечніші за ті, які проводять українські Збройні сили. Здається, це дуже небезпечна робота, але ми дуже серйозно до неї готуємося", - повідомили вони.