Будь-які "дипломатичні фінальні ігри" можливі лише після виведення військ РФ із усіх територій України, зазначив голова МЗС.

Україна докладає всіх зусиль для прискорення перемоги. Рішення про припинення війни ґрунтуватиметься на виході російських військ із усіх територій України станом на 2014 рік. Про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба під час онлайн-брифінгу у вівторок, 13 грудня.

Чиновник відповів так на питання, чи поділяють західні партнери надії президента Володимира Зеленського на перемогу України у війні проти РФ у 2023 році.

"Ми сподіваємося і робимо все, що залежить від нас, щоб припинити цю війну якнайшвидше нашою перемогою та звільненням українських територій", – наголосив він.

За його словами, складно встановлювати будь-які часові рамки, коли це станеться.

"Але ми докладаємо всіх зусиль. І якщо це станеться влітку, це, звичайно, стало б чудовою новиною", – зазначив голова МЗС.

Він також додав, що сподівання президента України ґрунтуються на оцінці динаміки війни, оцінці військових можливостей України і Росії, на рівні підтримки, яка надходить в Україну від міжнародних партнерів.

Він також оцінив можливість російської армії вести війну взимку. За його словами, ЗСУ роблять все, щоб не допустити цього.

"Я думаю, що російська можливість здійснювати великий наступ, який, ймовірно, буде відновлено десь наприкінці січня–лютого.. – це те, що вони намагаються робити. І ми, звичайно, робимо все можливе, щоб не допустити цього. Я не кажу точно, що це відбувається. Але, беручи до уваги мобілізацію, оголошено призов і підготовку нових призовників, їхнє пересування важкого озброєння у країні – вони безперечно зберігають надії, що будуть здатні прорвати наші лінії оборони і просунутися у глиб України. Ми робимо все, щоб унеможливити це. І я рішуче вірю, що їм цього не вдасться", – наголосив Кулеба.

Голова МЗС додав, що Україна не збирається поступатися своїми територіями, тому що питання територіальної цілісності не виносяться на переговори.

"Будь-яке рішення або будь-яка дипломатична фінальна гра ґрунтуватиметься на виході Росії зі всіх територій України станом на 2014 рік", – підсумував міністр.