Хоробрим воїном, який поліг від куль російських військових злочинців після його слів "Слава Україні!", виявився боєць Територіальної оборони, уродженець Чернігівщини Олександр Мацієвський.

Його тіло уже повернуто та поховано вдома. Ким був Герой України, йдеться в сюжеті ТСН. Про смерть Олександра мати дізналася давно, й, здавалося, нині серце почало трохи заспокоюватись, як з'явилося те жахливе відео в інтернеті. 

"Я дивлюся... Саша! Це ж Саша!" - описує свою першу реакцію жінка після побаченого.

Як розповідає командир загиблого воїна, той був з непростим характером, але був дуже відповідальним та надійним. 

На початку повномасштабного вторгнення Мацієвський брав участь в обороні Чернігова та області. Згодом вивчився на снайпера й потрапив у Донецьку область наприкінці 2022-го, його бригада вела бої під Соледаром.

Востаннє мати розмовляла із сином 29 грудня 2022 року, він закликав її берегти себе. Після розмови він поїхав на завдання. Разом з групою побратимів того вечора у них зав'язався бій з ворогом нерівними силами.

"Ситуація була важка, напружена. На жаль, ми втратили зв'язок з групою, в якій був Олександр. Всі загинули у цій групі", - розповідає командир Олександра.

Їх було п'ятеро, забрати тіла не вдалося, це було зроблено пізніше, під час обміну тілами. Експертизу ДНК не проводили, Олександра з численними кульовими упізнала мама й бойові побратими - і за шрамом над бровою, й подарованим командиром шевроном.

Олександру Мацієвському було 42 роки, він розлучений, має 19-річного сина, народився та навчався у Молдові, але останні півжиття прожив в українському Ніжині.