Речник Повітряних Сил ЗСУ Юрій Ігнат під час брифінгу прокоментував готовність Словаччини та Польщі передати Україні винищувачі МіГ-29, зазначивши, що це "гарні новини". Він додав, що ймовірно, ці літаки будуть використані для ремонту українського авіаційного парку, передає кореспондент УНН.

"Те, що передають авіаційні комплекси - це гарна новина тому, що зрушено з місця передачу бойової авіації... Якщо вже бойові літаки будуть передані, інша частина питання полягає у тому, в якому стані вони можуть бути передані, як ми будемо їх використовувати. Будь-яка допомога для нас безумовно хороші новини, оскільки ми зможемо посилити боєздатність того парку літаків, які в нас сьогодні є", - сказав речник.

Він додав, що літаки, які партнери можуть передати Україні, ймовірно, будуть "донорськими запчастинами" для МіГ-29, які вже перебувають на озброєнні України.

"Літаки, які нам можуть передавати, можуть стати частиною ремонтного комплекту, який може утримувати в бойовому стані наші МіГи. Якщо простими словами, з літака можна зняти й поставити двигун, бо ми не маємо можливостей виготовляти унікальні запчастини на наших заводах, бо літаки ці вироблялися ще в радянському союзі", - пояснив Ігнат.

Він вкотре повторив, що ті літаки, які перебувають на озброєнні в Україні є морально та фізично застарілими та працюють на межі можливостей, а льотчики, протидіючи ворогу, "роблять на них дива". Ігнат зауважив, що наразі російські літаки технічно переважають над українськими, тому країні необхідна краща техніка для кращого протистояння окупантам у повітрі.

"Для чого нам потрібні західні літаки, як F-16? Це перш за все захистити наше українське небо від повітряного тероризму... Саме західні літаки-винищувачі спроможні завдяки своїм потужним радарам, новітнім ракетам можуть ефективно протистояти і "шахедам", і крилатим ракетам", - додав речник.

Крім цього, він наголосив, що нові винищувачі допоможуть отримати панування у повітряному просторі на тимчасово окупованих територіях, перебити шляхи постачання ворогу.

Нагадаємо

Президент Польщі Анджей Дуда в інтерв'ю CNN заявив, що Польща готова передати свої бойові літаки МіГ-29 Україні у межах міжнародної коаліції. Також Дуда зазначив про необхідність старту навчань українських пілотів керуванням бойових літаків F-16.

Міністр оборони Словаччини Ярослав Надь підтвердив, що Польща погодилась на спільну передачу МіГ-29 Україні.