Справа повертається до першої інстанції - Високого суду Лондона, але лише за аргументами України про примус до позики.

Верховний суд Великої Британії виніс рішення на користь України у справі про так званий "борг Януковича" на 3 млрд доларів. Про це повідомили суд та Міністерство фінансів у середу, 15 березня.

Зокрема, британський суд вирішив, що цю справу потрібно направити на судовий розгляд на повну процедуру у відкритому засіданні. Вона стосується єврооблігацій на суму 3 млрд доларів, випущених у грудні 2013 року.

Росія, своєю чергою, намагалася переконати суддів, застосувавши скорочену процедуру і цим уникаючи детального дослідження судом своїх дій.

"Але, зрештою, Верховний суд відхилив прохання Росії та справедливо визнав, що аргументи лінії захисту України з примусу є обґрунтованими і мають бути належним чином вивчені з дослідженням усіх доказів", - зазначили у Мінфіні.

Судді вирішили, що Україні має бути дозволено захищати позов щодо примусу, але тільки в тій мірі, в якій він ґрунтується на примусі внаслідок ймовірної загрози застосування сили з боку Росії.

Українська сторона стверджує, що внаслідок загроз, що здійснюються Росією до випуску єврооблігацій, і актів як економічної, так і воєнної агресії з боку РФ, країна була позбавлена права вибору і в результаті примусу, здійснюваного Москвою, вона нарешті уклала угоди щодо випуску єврооблігацій.

Верховний суд на цьому етапі не здійснював розгляд фактів війни Росії проти України, оскільки апеляційний розгляд "відбувся до повномасштабного вторгнення РФ в Україну в лютому 2022 року", але суддя Верховного суду зазначив, що подальшу поведінку РФ неможливо ігнорувати.

"Верховний суд зазначив, що Україна досягне успіху в даній справі, якщо не буде доведено протилежного, що тиск Росії не відіграв жодної ролі у рішенні України щодо випуску єврооблігацій", - зазначили у Мінфіні.

При цьому заперечення України про те, що облігації було випущено з порушенням українського законодавства, зокрема в обхід бюджетних обмежень встановленої стелі державного боргу, було відкинуто.

Тепер Україна зможе захищати вимогу про виплату сум за облігаціями у судовому процесі у Високому суді Лондона. Таким чином, справа повертається до першої інстанції, але лише за аргументами України щодо примусу до позики. Це означає, що до фінального рішення суду Україна не має сплачувати виплати за боргом.

Заступник міністра юстиції Ірина Мудра прокоментувала рішення Верховного суду Великобританії у Facebook, назвавши причетних до цієї перемоги України.

 

"Сьогоднішня перемога – результат багаторічної роботи української команди Міністерства фінансів України, адже справа триває ще з 2016 року. Але найбільших змін вдалося досягти останнім часом, за що щиро вдячна Сергію Марченку та команді Мінфіну, Олексію Дідковському та команді Asters, команді юристів Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan", - написала вона.

Також президент Володимир Зеленський привітав рішення британського суду.

"Україна здобула чергову перемогу над агресором - у Верховному суді Великої Британії у справі щодо єврооблігацій на суму 3 млрд доларів. Суд вирішив, що захист України на підставі фактів загроз агресії РФ має отримати повну процедуру. Справедливість буде за нами!", - написав він у Twitter.