НАК “Нафтогаз України” планує інтегрувати 26 обласних газових компаній для забезпечення стабільності постачання. Про це повідомив в ефірі на Forbes Україна голова правління компанії Олексій Чернишов, передає УНН.

“Ми плануємо інтегрувати, загалом, 26 облгазів. Ще раз хочу підкреслити, що мета цього процесу – стабільність постачання, прогнозованість постачання, транспарентність постачання. І це, безумовно, енергетична безпека на рівні регіонів, на рівні розподілу”, – повідомив Чернишов.

Відповідаючи на запитання, чи призведе така стратегія до монополії, голова правління зазначив, що “це ніколи не буде плюсом для розвитку економіки”.

Але протягом війни є необхідність взяти під контроль стабільність постачання і контроль ресурсів, забезпечити транспарентність всього процесу – від видобутку до постачання.

“В мирні часи певні активи групи “Нафтогаз” можуть бути предметом майбутнього партнерства, приватизації, інвестиційної взаємодії. Але зараз цей сегмент необхідно взяти під контроль. Я не виключаю, що (після війни – ред. ) це буде відбуватися. Це цілком логічно. Україні не вистачає капіталу, його не вистачало до війни, його не вистачає зараз. Тому, наше завдання - якраз вмотивувати бізнеси та приватний капітал створювати цікаві об’єкти для інвестування. Ми не будемо ризикувати енергетичною безпекою. Ми не будемо спокійно дивитися, як держава втрачає через системи облгазів певний об’єм газу, який невідомо, куди дівається”, – додав Чернишов.

Чернишов зазначав в одному з інтерв'ю зазначав, що НАК «Нафтогаз України» планує до кінця 2023 року завершити інтеграцію 26 облгазів, які уряд передав в управління компанії у травні минулого року. І що створено підприємство «Газорозподільні мережі», яке буде забезпечувати розподіл газу в регіонах.