Експерт компанії Dragon Capital Томаш Фіала дав тривожний прогноз щодо курсу долара на 2023 рік.

Як передає  biz.today.ua.

Так, за словами Фіали, у першій половині поточного року курс долара коливатиметься незначно. А вже ближче до кінця 2023 може вирости досить відчутно – до 43 гривень.

При цьому він висловив думку, що різниця між курсом долара на початку нинішнього року і наприкінці його може бути дуже суттєвою.

"Такого обвального падіння ВВП та таких темпів інфляції, як у 2022 році, цього року вже не буде", - сказав експерт.

Він зазначив, що економіка України вже певною мірою досягла дна і починає приходити до тями від шоку. Також не має бути величезної інфляції, адже її стримуватиме низька купівельна спроможність більшості населення.

Курс долара в Україні
Томаш Фіала також розповів, що Dragon Capital виходила у своїх прогнозах, що гаряча фаза війни завершиться в Україні до кінця першої половини року. Далі, якщо навіть війна не закінчиться, ситуація увійде до спокійнішого русла.

"Ми очікуємо, що гаряча фаза війни, яку ми спостерігаємо, триватиме до третього кварталу", - пояснив він.

До того ж експерт спрогнозував, що середній курс долара у 2023 році становитиме 39 гривень, проте до закінчення року долар підскочить до 43 гривень.

"Це девальвація трохи менша, ніж на 20% - середній курс минулого року був 32 грн/$", - нагадав він.

Крім того, Фіала вважає, що рівень міжнародної допомоги в поточному році буде вищим, ніж у 2022. У Dragon Capital висловили думку, що він буде на 10 млрд доларів більше, ніж минулого року, і складе близько 42 млрд доларів.