Румунія та Польща ведуть переговори з Європейською комісією щодо механізмів відстеження експорту українського зерна, щоб гарантувати, що місцеві фермери не постраждають від потоку дешевого імпорту, заявили прем'єр-міністр Румунії Ніколає Чуке і прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький у вівторок на спільній прес-конференції у Бухаресті, пише УНН з посиланням на Reuters.

Україна, один із найбільших у світі експортерів зерна, зіткнулася з тим, що її чорноморські порти були заблоковані після вторгнення рф більше року тому, і змушена була шукати альтернативні маршрути доставки через країни Європейського Союзу, Польщу та Румунію. Але вузькі місця в логістиці означають, що велика кількість українського зерна, дешевше за зерно, вироблене в ЄС, опинилася в країнах Центральної Європи, що завдало шкоди цінам і продажам місцевих фермерів.

Прем'єр-міністри Румунії та Польщі Ніколає Чуке та Матеуш Моравецкий заявили на бізнес-конференції у Бухаресті, що їхні уряди працюють над рішеннями з ЄС.

«Разом ми беремо участь у процесі обговорення з Європейською комісією механізмів, які мають бути для забезпечення відстеження українського експорту та кінцевих пунктів призначення», - сказав Чуке.

Моравецький сказав, що вони «разом борються за те, щоб це зерно залишило наші країни, за те, щоб Європейський Союз ефективно допомагав нам у реалізації торговельної політики, яка відповідає не лише стратегічним інтересам України та Центральної Європи, а й економічним інтересам Польщі та Румунії».

Раніше цього місяця міністр сільського господарства Румунії Петре Деа заявив, що, за оцінками Європейської комісії, фермери з Польщі, Румунії, Угорщини, Болгарії та Словаччини втратили загалом 417 мільйонів євро (451,15 мільйона доларів) через приплив дешевшого українського зерна на їхніх ринках.

Деа також повідомив, що Єврокомісія має намір виплатити компенсацію обсягом 56,3 млн євро польським, болгарським і румунським фермерам, а остаточне рішення очікується 30 березня.