Згідно з оцінками експертів, наразі понад 40% території України забруднено мінами,її вважають найбільш замінованою країною у світі. Про це інформує УНН, посилаючись на Sky News.

"Забруднення величезне. Це навіть не порівняти, я б сказала, із Сирією чи Афганістаном. Це справді масово", - розповіла Sky News Катерина Темплтон, експерт Консультативної групи з питань мін (MAG).

Вона додала, що на території України наразі було розгорнуто широкий спектр мін, у тому числі такі, які ніколи раніше не зустрічалися в боях: протитанкові та протипіхотні міни, міни-пастки, багато боєприпасів, що не вибухнули, а також касетні боєприпаси.

"Все, що ви можете придумати, ви побачите в Україні", - підсумувала Темплтон.

Згідно з оцінкою MAG, з 2014 по 2020 рік в Україні 1190 осіб постраждало від мін, а з 24 лютого 2022 року по 10 січня 2023 - 611 осіб.

Крім того, що міни безпосередньо спричиняють травми та смерть, міни можуть зробити ділянки землі недоступними або більш небезпечними, пише видання. Відтак, сільськогосподарське виробництво страждає від використання наземних мін на полях і на сільських стежках і дорогах.

За словами Темплтон, MAG не зосереджується на розслідуванні того, яка сторона розміщує міни, натомість вони намагаються переконатися, що сторони не використовують заборонені протипіхотні міни, і шукають можливості розчистити забруднену землю, щоб люди могли жити безпечніше. Тому, у квітні 2022 року організація надіслала свою команду в Україну та розпочала співпрацю з місцевими партнерами з навчання українців очищенню замінованих територій. 

Sky News відзначає, що враховуючи, що в деяких районах конфлікт триває вже майже десятиліття, це буде копіткий і смертоносний процес, який триватиме багато років, щоб знезаразити кожен дюйм української землі.