Пекін де-факто обрав сторону у цьому протистоянні – Росію, і його "мирні пропозиції" є спірними, зазначив Пітер Стано.

Євросоюз підтримує будь-які зусилля на закінчення війни, яку Росія розв'язала проти України. Однак китайські мирні пропозиції у цьому сенсі послаблюються тим, що Китай обрав одну зі сторін у цьому конфлікті. Про це заявив речник ЄС Пітер Стано під час брифінгу у Брюсселі у понеділок, 13 березня.

"Чесним посередником миру можна бути тоді, коли ви не віддаєте перевагу котрійсь зі сторін. Коли ж мова про ситуацію в Україні, Китай де-факто зробив вибір. Китай відмовився визнати, хто є агресором, а хто – жертвою. Китай ставить Україну в один рівень (з країною-агресором. – Ред.), хоча Україна потерпає від свавільної і злочинної атаки, здійсненої у порушення Хартії ООН. Тієї хартії, яку Китай погодився захищати як постійний член Ради безпеки ООН. Це одна з речей, яка може розглядатися як спірна у китайському підході та китайських пропозиціях", – пояснив єврочиновник.

Він також нагадав, що Пекін часто просто ретранслює російські наративи про причини та витоки війни проти України з тезами про "підповзання" НАТО включно.

"Нині Росія дуже прохолодно ставиться до будь-яких змістовних мирних пропозицій і ігнорує їх. Насправді ж Росія проводить ескалацію за ескалацією, чинить звірства проти мирного населення України, руйнує її цивільну інфраструктуру", – додав представник ЄС.

Стано нагадав, що під час недавнього голосування у ГА ООН 141 країна світу засудила злочинну війну Росії проти України. Кілька десятків країн, що утрималися, опинилися в абсолютній меншості, тоді як країну-агресора підтримують одиниці – п'ять-сім держав світу. 

"Незважаючи на низку мирних ініціатив, включно з тими, що надійшли від Китаю, Росія відповідає деструктивно на будь-які зусилля світової спільноти принести мир або привести обидві сторони за стіл переговорів. Росія тільки збільшує ескалацію. Для миру вам потрібні двоє, одного недостатньо. Наразі зі свого боку Росія не готова припинити вбивства та протиправні дії в Україні. Отже, коли момент настане і Росія буде здатною це зробити, ми побачимо, які мирні зусилля будуть можливими. Нині ж дуже важливо враховувати, що Україна думає про можливе посередництво чи про переговори. З іншого боку, потрібно, щоб Росія також була готовою", – резюмував Стано.