Лідери Європейського Союзу збираються сьогодні у Брюсселі на дводенний саміт. Верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель заявив сьогодні перед засіданням, що пояснить лідерам домовленості про надання боєприпасів Україні, пише УНН.

"Сьогодні ми поговоримо про Україну. Я поясню лідерам угоду щодо надання боєприпасів Україні. Вони обговорювали це на останній Європейській раді. Естонія внесла пропозицію. Мені було доручено реалізувати цю пропозицію, і на цій Європейській раді я матиму можливість і честь представити лідерам нашу пропозицію про надання боєприпасів Україні, - сказав Боррель. - Ви знаєте, 1 мільйон артилерійських снарядів за 12 місяців, 2 мільярди євро. Це підсумки".

На запитання про відносини з Китаєм, голова дипломатії ЄС вказав, що сьогодні його "роль тут полягає в тому, щоб поговорити про Україну", зокрема.

На репліку про те, що "Китай може допомагати росії", Боррель сказав: "Китай поки що не допомагає росії".

Лідери ЄС збираються у Брюсселі на дводенний саміт, на якому обговорюватиметься продовження підтримки України з боку ЄС, заходи щодо посилення колективного тиску на росію та рішення про відправку Україні додаткових боєприпасів. У заході, за повідомленням, також візьме участь Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш.