Космічний апарат масою 5,6 тонн створено компанією Airbus Defense and Space для французького оператора супутникового зв'язку Eutelsat S.A.

Компанія SpaceX Ілона Маска здійснила успішний запуск на орбіту французького телекомунікаційного супутника Eutelsat 36D. Про це компанія повідомила у соцмережі Х у ніч на неділю, 31 березня.

Запуск ракети-носія Falcon 9 було здійсненено у суботу о 17:52 за часом Східного узбережжя США (у неділю о 00:52 за Києвом) зі стартового комплексу 39А Космічного центру імені Кеннеді на мисі Канаверал у Флориді.

Через 34 хвилини після старту супутник відділився від другої ступені ракети-носія і почав самостійний політ.

"Виведення на орбіту підтверджено", – йдеться в повідомленні.

Супутник вийде на геостаціонарну орбіту висотою 36 тисяч кілометрів за допомогою бортових двигунів протягом кількох місяців.

Космічний апарат масою 5,6 тонн створено компанією Airbus Defense and Space для французького оператора супутникового зв'язку Eutelsat S.A. Він призначений для надання телекомунікаційних послуг з охопленням території Європи, Росії, Ближнього Сходу та Африки.

Срок служби апарату розрахований на 15 років. Він прийшов на зміну супутнику Eutelsat 36В, який в поточному році завершить роботу.

У межах запуску перша багаторазова ступень ракети-носія Falcon 9, яка використовувалася в 12 раз, здійснила керовану вертикальну посадка на морську платформу-дрон Just Read the Instructions в Атлантичному океані.

Також сьогодні вночі SpaceX запустила ракету Falcon 9, яка вивела на орбіту ще 23 супутника мережі Starlink. Вона теж стартувала з косподрому на мисі Канаверал у Флориді.