Депутати Європарламенту проголосували в профільному комітеті на підтримку запропонованого Єврокомісією проєкту регламенту, який повинен встановити єдині правила щодо використання штучного інтелекту, пише УНН з посиланням на Euronews.

Депутати Європарламенту в четвер проголосували в профільному комітеті за проєкт єдиного регламенту ЄС щодо штучного інтелекту, закликавши до регулювання, нових заборон і більшої уваги до феномену ChatGPT.

На голосуванні в комітеті у Страсбурзі євродепутати переважною більшістю ухвалили загальну позицію щодо проєкту регламенту Єврокомісії, представленого у квітні 2021 року. Цей результат має бути підтверджений на пленарному засіданні в червні, що відкриє шлях до переговорів із державами-членами до узгодження остаточного тексту.

Європейська комісія почала розробку Закону про штучний інтелект майже два роки тому, щоб регулювати нові технології, які зазнали буму інвестицій і популярності після випуску чат-бота ChatGPT на основі штучного інтелекту OpenAI.

Згідно з пропозиціями, інструменти штучного інтелекту будуть класифіковані відповідно до їх передбачуваного рівня ризику: від мінімального до обмеженого, високого та неприйнятного. Сфери, що викликають занепокоєння, можуть містити біометричне спостереження, поширення дезінформації або дискримінаційні формулювання.

За словами голови Мінцифри Михайла Федорова, його відомство працює над віртуальним помічником із робочою назвою "Надія", який, зокрема, може з'явитися в "Дії". Наразі йде робота з компанією у сфері штучного інтелекту OpenAI. За його словами, йдеться не лише про те, що можна отримати на порталі або в застосунку «Дія», а взагалі про будь-яку відповідь на запитання, що стосується державних сервісів. Раніше Федоров повідомляв, що Мінцифри веде переговори з корпорацією Microsoft щодо інтеграції штучного інтелекту в «Дію».