На території Кагарлицької міської територіальної громади, що на Київщині, запрацював музей. Про це повідомляє благодійний фонд «МХП-Громаді», передає УНН.

Проєкт реалізовано завдяки успішній участі активістів із села Черняхів у конкурсі соціальних ініціатив «Час діяти, Україно!» від благодійного фонду «МХП-Громаді».

«На грантові 75 000 та бюджетні 295 000 облаштували музейне приміщення. Наразі тут представлено понад 1500 експонатів: частина з них збереглися ще з 70-х років, а більшість принесли самі селяни. Люди несли старі фотографії, вишиті рушники, сорочки, предмети побуту, монети. І навіть залишки від дзвонів, які були встановлені на шестикутній церкві в 30 роках», - розповіли в «МХП-Громаді».

Раніше УНН повідомляв, що «МХП-Громаді» заснував проєкт порятунку українських музеїв «Збереження культурної спадщини».

У межах проєкту «МХП-Громаді» взяв під опіку близько 10 музеїв. Серед них - музей Василя Стуса, розташований у сільській школі села Рахнівка, що на Вінниччині, та музей видатного Миколи Леонтовича, розташований у селі Марківка Теплицької громади.

«Для нас, як українського фонду, дуже важливо плекати і відновлювати пам’ять про українську ідентичність. Стус, Симоненко, Чорновол, Леонтович у найважчі часи залишалися українцями. Вони тоді стояли. Для нас це дуже цінно, і велика честь підтримувати такі проекти», - вважає очільниця благодійного фонду «МХП – Громаді» Тетяна Волочай.

Додамо

Конкурс “Час діяти, Україно!” триває четвертий рік поспіль. Рекордну кількість заявок для участі у конкурсі було подано цього року - 837.

“Цьогоріч активно подавалися ініціативи від благодійних та громадських організацій - це 151 проєкт. Чимало пропозицій націлені на розвиток громадських просторів, освітніх та медичних проєктів, інфраструктури в малих містах та селах. Експерти конкурсного комітету також відзначили ініціативи, що направлені на реабілітацію й збереження традицій та культурної спадщини”, - додає керівник національних проєктів благодійного фонду “МХП-Громаді” Володимир Панченко. Бюджет конкурсу становить майже 13 млн грн. Грантовий конкурс охоплює 12 областей України.

“МХП-Громаді” - український благодійний фонд, який почав свою діяльність 2015 року. Його головна місія - комплексний розвиток громад. Географія діяльності налічує 12 областей України: понад 700 містечок і сіл. Від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну Фонд системно підтримує людей, які перебувають у регіонах бойових дій, українських захисників та рятувальників, громади, лікарні та пологові будинки, благодійні установи, які дбають про дітей-сиріт та літніх людей, а також людей, які через війну залишилися без дому та засобів для існування.