Апостол Андрій отримав ім'я Первозванний, так як був першим учнем Христа. До цього він слідував за Іоанном Предтечею. За часів служіння Господу активно проповідував християнство разом з апостолом Петром. Тричі подорожував Європою та Азією, розповідаючи про Сина Божого. 

Коли апостола Матвія ув'язнили в темницю, Андрій звільнив його звідти, як і багатьох інших ув'язнених. Завдяки чудесам, здійсненним апостолом, люди увірували в Христа. За своє життя апостол Андрій здійснив безліч благих подвигів і виголосив безліч пророцтв. Загинув, як і вчитель його, на хресті. До речі, саме тому хрест назвали Андріївським.

Православне свято 13 грудня - день пам'яті святого Фрументія

Святий Фрументій відомий тим, що подорожував зі своїм братом Едезієм і, після корабельної аварії, був узяв у полон в Ефіопії. Там брати почали проповідувати християнство і багатьох навчати істинній вірі. Багато людей пішли за Господом і прийняли хрещення. За благі діяння Фрументій був покладений в єпископи, жив і помер і 380 році.

Прикмети 13 грудня

Народні прикмети сьогодні / Фото ua.depositphotos.com

  • сніг лежить на вулицях - зима буде холодною і сніжною;
  • вода в ставках тиха - до спокійної зими, галаслива - до хуртовин;
  • день холодний, але сонячний - урожай буде хорошим;
  • до 13 грудня сніг не випав - взимку його не буде.

Що сьогодні не можна робити

Так як триває Різдвяний піст, 13 грудня не можна вживати їжу тваринного походження. Також не рекомендується шити, взяти і рукодільничати. Наші предки в цей день не виводили худобу на вулицю - вірили, що на Андрія Первозванного по Землі бродить нечисть і полює на тварин.

Що можна робити 13 грудня

Сьогодні дівчата ворожать на судженого, хоча церква це забороняє. Вважається, що передбачення, отримані в цей день, обов'язково збудуться. Також сьогодні можна ходити до знахарів і цілителів, відвідати церковну службу, а вдома неодмінно накрити пишний стіл.