Мова йде про реформи, які спрямовані на боротьбу з корупцією. Вони мають створити середовище, в якому західні компанії захочуть інвестувати, пояснили у посольстві.

США надали Україні перелік пріоритетних реформ для обговорення та зворотного зв'язку на Багатосторонній координаційній платформі донорів для Києва в Брюсселі. Про це повідомило посольство США в Україні у вівторок, 26 вересня.

"Цей перелік був наданий як основа для консультацій з урядом України та ключовими партнерами в рамках нашої незмінної підтримки України та її зусиль з інтеграції в Європу – мети, яку Сполучені Штати рішуче підтримують", – ідеться в заяві.

У посольстві зазначили, що метою цих зусиль є визначення пріоритетів і консолідація кроків із реформування разом з Україною та ключовими зацікавленими сторонами.

"Як заявив президент Байден під час зустрічі в Білому домі з президентом Зеленським: "Так само, як ми прагнемо допомогти українському народу захистити себе зараз, ми також прагнемо допомогти йому відновитися і відбудуватися для майбутнього, включаючи підтримку реформ, спрямованих на боротьбу з корупцією, створення середовища, в якому бізнес зможе процвітати, а американські та європейські компанії захочуть інвестувати", – йдеться в заяві.

Напередодні Українська правда оприлюднила текст листа США органам влади України з переліком реформ. Українська сторона має їх провести, щоб продовжити отримувати допомогу. Лист, нібито, було надіслано прем'єр-міністру, Офісу президента та Координаційній платформі донорів.

У листі вказано, що у найближчі три місяці треба ввести додаткових членів до наглядових рад Укренерго і Нафтогазу, а також створити наглядову раду для нового Укроборонпрому, посилити незалежність НАБУ і САП (у випадку з САП, зокрема, незалежність від генпрокурора).

Сферу діяльності СБУ наказано обмежити контррозвідкою, антишпигунською діяльністю, боротьбою з тероризмом і кіберзлочинністю.

Потрібно також здійснити перевірку суддів Верховного Суду щодо доброчесності та провести відбір нових суддів за участю міжнародних експертів.

Ідеться і про реформи в Міністерстві оборони, зокрема щодо організації закупівель.

Низку реформ потрібно провести протягом року, серед них – запровадити ринкові ціни на газ та електрику.