Російська енергетична компанія "газпром" може створити власну приватну військову компанію, щоб нормалізувати воєнізовані формування, пов'язані з державою, і підірвати приватні військові компанії. Про це заявляють аналітики Інституту вивчення війни (ISW) у черговому звіті, передає УНН.

«Російська державна енергетична компанія «газпром» може створювати свої власні приватні сили безпеки, імовірно, в спробі нормалізувати воєнізовані формування, пов'язані з державою, і підірвати приватні військові компанії (ПВК)», - ідеться в повідомленні.

Аналітики зазначають, що для державних і приватних енергетичних компаній не є чимось незвичайним створення приватних сил безпеки для захисту своїх активів.

У ГУР України, як вказано, зазначали, що створення цієї ПВК пов'язане з тривалою напруженістю між кремлем і фінансистом ПВК групи вагнера євгенієм пригожиним.

«росія може використовувати ці сили безпеки газпрому для цілей, відмінних від захисту російських енергетичних активів», - сказано в повідомленні.

Генеральне управління розвідки Міністерства оборони України повідомляло, що російський енергетичний гігант "газпром" створює власну приватну військову компанію. Відповідне розпорядження було підписано главою уряду рф михайлом мішустіним.