росія продовжує навмисну кампанію з депопуляції на тимчасово окупованих територіях, щоб сприяти заселенню українських земель росіянами.

Про це повідомляють в Інституті вивчення війни, передає УНН.

"росія може сподіватися заселити росіянами територію України з метою подальшої інтеграції окупованих територій до росії соціально, адміністративно, політично та економічно, тим самим ускладнюючи умови для реінтеграції цих територій в Україну", - йдеться в аналізі.

В Інституті зазначають, що заступниця Міністра оборони України Ганна Маляр повідомила про дії росії щодо зміни етнічного складу України. Так, росіяни активно проводять масштабне переселення в Україну людей переважно з бідних і віддалених регіонів рф.

Також, раніше ISW вже повідомляв про конкретні випадки депопуляції та повторного заселення росіянами територій України, зокрема в тимчасово окупованій Херсонській області, протягом 2022 року. Так, російська влада депортувала українців до росії під виглядом гуманітарної евакуації, а потім заселила їхні будинки російськими солдатами. 

В Інституті вивчення війни наголошують, що такі кампанії з депопуляції та повторного заселення можуть становити навмисну етнічну чистку та очевидне порушення Женевської конвенції про попередження злочину геноциду та покарання за нього.