Голова партії "Слуга народу" Олена Шуляк висловила упевненість, що війна в Україні завершиться у 2023 році. Про це вона заявила в інтерв'ю "РБК-Україна" й зазначила, що на це розраховували й ухвалюючи бюджет на наступний рік:

"Ми знаємо, що у 2023 році . Ми ухвалювали бюджет перемоги, тому 2023 рік – це рік перемоги, для нас це однозначно".

Водночас Шуляк наголосила, що прогнозувати зараз вибори, враховуючи ситуацію на фронті, - це "блюзнірство". Та після перемоги "Слуги" готуватимуться до нових виборів, щодо яких виникає низка питань:

  • гендерної квоти жінок; 
  • відкритих списків;
  • внутрішньо переміщених осіб.

Так, існує питання з внутрішньо переміщеними особами, які, зокрема, перебувають за кордоном, - як там проводити голосування, тому що навіть технічно це буде зробити дуже складно.

Зауважимо, що парламентські вибори мали б відбутися 29 жовтня 2023 року. Однак дату парламентських виборів може бути перенесено, якщо діятиме воєнний стан.

Заяви політиків про завершення війни в Україні
Раніше Зеленський записав відеозвернення для Politico після того, як це видання назвало його найвпливовішою персоною у Європі. У ньому очільник української держави висловив сподівання про завершення війни наступного року.

9 грудня посол США в Україні Бріджит Брінк висловилася про завершення повномасштабної війни та розповіла, від кого воно залежить. Вона заявила, що Москва може покласти край воєнним діям, якщо захоче.

Брінк переконана, що для того, щоб завершити повномасштабне вторгнення до України, Росії варто відвести свої війська. А от про обстріли нашої країни з повітря вона нічого не згадала.

10 грудня радник голови ОПУ Михайло Подоляк заявив, що переговорний процес неможливий, поки Російська Федерація дійсно не зазнає суттєвої військової поразки, не вийде за межі нашої території: "Тільки цей варіант закінчення війни можливий для України".