росія блокує роботу Чорноморської зернової ініціативи з метою тиску на світовий ринок аграрної продукції. Про це заявив Президент Володимир Зеленський у понеділок, під час інтерв’ю представникам африканських ЗМІ, якого цитує ОП, передає УНН.

«Для росії це формат демпінгу на ринку зерна, агропродукції для того, щоб блокувати Україну й бути єдиним великим експортером із цього регіону. Абсолютно зрозуміло: щоб розв’язувати свої політичні питання – тиск, і щоб саме їхні компанії заробляли гроші. Тиснути на країни Африки, Азії, Європейського континенту. Те ж саме було в них з енергетикою: з газом, з енергетичними ресурсами, з нафтою», – сказав Президент.

Спікер кремля дмитро пєсков заявив, що Чорноморські домовленості, що дозволяють експорт українського зерна Чорним морем, "фактично припинили" свою дію сьогодні, посилаючись на нібито невиконання частини домовленостей щодо Росії.

Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган заявив у понеділок, що попри сьогоднішню російську заяву щодо зернового коридору, вважає, що президент Росії Володимир Путін хоче продовження угоди.

росія заявила про відкликання гарантій безпеки судноплавства в рамках Чорноморської зернової ініціативи та розформування СКЦ у Стамбулі.

Президент Володимир Зеленський заявив, що навіть після виходу росії із зернової угоди, треба робити все, щоб Україна могла використовувати Чорноморський коридор. До Києва звернулися компанії, які є власниками кораблів. Всі готові продовжувати постачання зерна за умов, якщо Україна відпустить, а Туреччина буде пропускати кораблі.