Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган під час телефонної розмови з Президентом України Володимиром Зеленським обговорив питання продовження Угоди про Чорноморський зерновий коридор, передає УНН із посиланням на Анадолу.

Згідно з повідомленням Управління комунікацій Президента, під час розмови, яка відбулася на прохання Зеленського, лідери детально обговорили продовження Угоди про Чорноморський зерновий коридор.

Президент Ердоган заявив, що Туреччина докладає інтенсивних зусиль для досягнення миру.

Нагадаємо

17 липня речник кремля дмитро пєсков заявив про "фактичне припинення" дії "зернової угоди", посилаючись на нібито невиконання частини домовленостей щодо росії. рф заявила про відкликання гарантій безпеки судноплавства в межах Чорноморської зернової ініціативи та розформування СЦК у Стамбулі.

Після цього рф також відкликала гарантії безпеки судноплавства в Чорному морі.

Попри такі рішення офіційної Москви, президент України Володимир Зеленський запропонував Туреччині та ООН продовжити роботу зернової угоди без участі росії.

У відповідь на це російське Міноборони заявило, що розцінюватиме всі кораблі, які прямують в порти України, як перевізників військового обладнання чи техніки, тому буде їх начебто атакувати.

Також Рада безпеки Організації Об’єднаних Націй оголосила про позачепгове засідання у п’ятницю, 21 липня, щоб обговорити гуманітарні наслідки розірвання росією зернової угоди.