Вибори під час дії воєнного стану в Україні законодавством заборонені. А для того, щоб обрати нового президента, потрібно провести вибори.


На період воєнного стану не можуть бути припинені повноваження президента України. Про це йдеться у відповіді Центральної виборчої комісії на запит Главкому стосовно закінчення строку конституційних повноважень президента Володимира Зеленського і дії воєнного стану в країні.

"Основним законом України порядок організації та здійснення державної влади спрямований на забезпечення безперервності її здійснення. Насамперед це стосується Верховної Ради, президента, Кабінету міністрів. Відповідно до Конституції президент виконує свої повноваження до вступу на пост новообраного президента. Президент України не може передавати свої повноваження іншим особам або органам", - зазначається у відповіді ЦВК.
 

ЦВК пояснила, що виконання обов'язків президента може бути покладено на голову Верховної Ради тільки у випадках дострокового складення повноважень керівником держави і на період обрання і вступу на посаду нового президента.

 

Водночас у ЦВК зазначають, що з 24 лютого 2022 року в Україні триває воєнний стан, а згідно з Конституцією в умовах воєнного або надзвичайного стану встановлюються певні обмеження прав і свобод. Зокрема, в умовах воєнного стану забороняється проведення загальнодержавних та місцевих виборів.

 

Цим законом Про правовий режим воєнного стану визначено, що на період дії воєнного стану не можуть бути припинені повноваження президента, а в разі закінчення строку повноважень президента під час дії воєнного стану його повноваження продовжуються до вступу на посаду новообраного президента, обраного після скасування воєнного стану.

 

У ЦВК також пояснили, рішення щодо призначення виборів, виборчий процес яких не розпочався у зв'язку з введенням воєнного стану, ухвалюється відповідним суб'єктом їх призначення не пізніше місяця з дня припинення або скасування воєнного стану. Призначення виборів президента належить до повноважень Верховної Ради.

 

Нагадаємо, чергові парламентські вибори в Україні мали відбутися у жовтні 2023 року, а президентські в навесні 2024 року. Однак дія режиму воєнного стану унеможливлює проведення виборів.