Україна та Туреччина, разом з іншими країнами Чорноморського регіону, підтримують між собою побудовані на конструктивних та предметних засадах відносини. Проте, тільки росія виносить безпідставні претензії та намагається домінувати в акваторії Чорного моря, заявив Президент Володимир Зеленський на щорічному Аспенському безпековому форумі, передає УНН. 

“Усім нам треба не забувати: Чорне море – це море всіх наших держав і людей. Воно не належить російській федерації. Там є Україна, є Туреччина, Румунія, Болгарія. Ми розмовляємо з усіма країнами Чорноморського узбережжя – предметні прагматичні людські відносини і, що дуже важливо, правові відносини. А росія вважає, що Чорне море – суто російське”, – сказав Зеленський, якого цитує пресслужба Президента.

Глава держави наголосив, що Україна прикладає всі зусилля для відновлення роботи "зернового коридору" і сподівається досягти позитивного результату в цьому питанні.

“Ми шукаємо вихід. Ми зверталися до Генерального секретаря ООН Антоніу Гутерріша, я з ним особисто говорив. Я розмовляв із Президентом Ердоганом. Говорячи про цю кризу, ми бачимо певні шляхи виходу. Якщо вдасться нам, вдасться Ердогану, якщо ООН буде ще міцнішою – я думаю, у нас усе вийде”, – сказав Зеленський.

Президент також підкреслив, що в російське суспільство не бачить помітних перемог росії ні на полі бою, ні в економіці.

“Я думаю, що вони максимально демотивовані. Вони не бачать жодних перемог ніде: у цивільному житті, у військовому плані. Навіть ті, хто підтримує політику війни та агресії президента путіна. Я думаю, що цей відсоток (підтримки – ред.) зменшується”, – зазначив Зеленський.