Організація Об'єднаних Націй з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО) засудила ракетний удар, який завдали російські війська по Одесі в ніч на 23 липня. Також зазначається, що до Одеси буде направлена комісія, яка оцінить задані збитки. Про це повідомляється на сайті організації, пише УНН.

"ЮНЕСКО глибоко стривожена і найрішучішим чином засуджує зухвалий напад, скоєний російськими військами, внаслідок якого було завдано ударів по кількох культурних об'єктах у центрі Одеси, де знаходиться об'єкт Всесвітньої спадщини "Історичний центр Одеси", — йдеться у повідомленні.

Гендиректорка організації Одре Азуле наголосила, що дії росії порушують міжнародні зобов’язання про захист культурної спадщини.

"Це обурливе руйнування знаменує собою ескалацію насильства щодо культурної спадщини України. Я рішуче засуджую цей напад на культуру і закликаю Російську Федерацію вжити конструктивних дій для виконання своїх зобов'язань з міжнародного права, включаючи Гаазьку конвенцію 1954 року про захист культурних цінностей у разі збройного конфлікту та Конвенцію про всесвітню спадщину 1972 року", — заявила вона.

Найближчими днями ЮНЕСКО направить до Одеси місію для проведення попередньої оцінки збитків.

"Ці атаки суперечать нещодавнім заявам влади росії про запобіжні заходи, вжиті для збереження об'єктів всесвітньої спадщини в Україні, включаючи їх буферні зони", — додали в організації.

Організація зазначає, що в результаті удару отримали пошкодження низка значних культурних об'єктів, у тому числі Спасо-Преображенський собор — перший та головний православний храм в Одесі, заснований у 1794 році.

"Цей акт ворожості відбувся лише через кілька днів після інших нападів, які торкнулися багатьох об'єктів культурної спадщини на територіях, що охороняються Конвенцією про всесвітню спадщину, у Львові та Одесі", — зауважили в ЮНЕСКО.

В ЮНЕСКО нагадали, що умисне знищення культурних об'єктів може бути прирівняне до воєнного злочину, що також визнано Радою Безпеки Організації Об'єднаних Націй, постійним членом якої є російська федерація, у Резолюції 2347.