Посол Сполучених Штатів у Польщі Марк Бжезінський в ефірі TVN24 розповів про деталі візиту президента США Джо Байдена до Варшави 20-22 лютого. Зокрема, очікується, що американський лідер виступить з промовою 21 лютого, у якій наголосить на важливості підтримки України, інформує УНН.

"Я пам'ятаю, коли Байден був тут минулого року, він пішов на Національний стадіон і обійняв біженців. Я думаю, президент хоче звернутися до Польщі й висловити подяку... Це історичний момент. Ніколи раніше президент США не був у Польщі двічі на рік. Це велика честь. Річ у тому, що президент Байден піклується про Польщу, її громадян та безпеку", - сказав посол.

За словами Бжезінського, Байден прибуде у понеділок, 20 лютого, ввечері. У вівторок, 21 лютого, о 17:30 за місцевим часом він виступить з промовою у садах Королівського замку в Варшаві. На захід запрошують усіх охочих. Посол зазначив, що місце, де виступатиме президент, має символічне значення, оскільки Старе місто було зруйноване під час Другої світової війни.

"Символіка відновлення з попелу має велике значення у зв'язку з тим, що ми будемо робити з Україною... Я думаю, що він говоритиме про те, як зараз ми боремося за наступне покоління, за світ, у якому воно житиме. Це дійсно зіткнення між диктатурою та демократією. Коли український народ переможе, це стане найбільшою політичною підтримкою демократії та вільної ринкової економіки за останні сто років", - наголосив він.

Водночас Бжезінський повідомив, що Байден планує зустрітися зі своїм польським колегою Анджеєм Дудою, а також з лідерами Бухарестської дев'ятки (Болгарії, Естонії, Латвії, Литви, Польщі, Румунії, Словаччини, Угорщини та Чехії). За його словами, вони зустрінуться у Варшаві, щоб обговорити, що потрібно зробити для підтримки українців та східного флангу НАТО.

Посол зауважив, що в плані візиту Байдена – відвідати лише Варшаву, а графік його візиту "ще доопрацьовується".

"Я також очікую, що президент зустрінеться з родинами співробітників нашого посольства, які так важко працювали протягом останнього року. Нагадаємо, що з 24 лютого минулого року американська місія в Польщі підтримала візити президента, віцепрезидента, держсекретаря – тричі, міністра оборони – тричі, понад 125 конгресменів. Це були величезні, титанічні зусилля", – повідомив Бжезінський.