Міністр закордонних справ Великої Британії Джеймс Клеверлі сьогодні оголосив про запровадження санкції проти 14 росіян, 11 з них причетні до примусової депортації дітей із України. Про це повідомляє УНН із посиланням на пресслужбу уряду Великої Британії.

Серед тих, хто сьогодні потрапив в санкційний список - уповноважена з прав дитини в московській області ксенія мішонова та міністр освіти росії сергій кравцов.

“Ці особи відіграли підступну роль у російській програмі депортації, спрямованій на стирання української культурної та національної ідентичності. Понад 19 000 українських дітей були примусово депортовані російською владою до росії або на тимчасово контрольовану рф територію”- йдеться у повідомленні уряду рф.

Зазначається, що багатьох депортованих дітей перемістили до мережі таборів перевиховання в незаконно анексованому Криму та на материковій частині росії, де вони піддаються академічній, культурній, патріотичній та військовій освіті, орієнтованій на росію.

Також сьогодні під санкції потрапили російські пропагандисти, відповідальні за поширення пропаганди, спрямованої на розпалювання насильства і ненависті до України, зокрема антон красовський.

Крім того, під обмеження потрапила міністр культури рф ольга любімова.

"У його жахливій програмі примусової депортації дітей та сповненій ненависті пропаганді, яку поширюють його поплічники, ми бачимо справжній намір путіна - стерти Україну з лиця землі”, - зазначається у повідомленні.

Управління з реалізації фінансових санкцій Казначейства оприлюднило список осіб, до яких запровадили санкції. Там опинилися:

  • міністр освіти рф сергій кравцов;
  • міністер культури ольга любімова;
  • уповноважена з прав дитини у московській області ксенія мішонова;
  • губернатор камчатського краю володимир солодов;
  • пропагандист антон красовський;
  • керівник окупаційної адміністрації Харківської області віталій ганчев;
  • голова Адигеї мурат кумпілов;
  • дитячий центр «Артек» у Криму.

З початку вторгнення росії в Україну під санкції потрапили понад 1 600 фізичних та юридичних осіб, у тому числі 29 банків з глобальними активами на суму 1 трильйон фунтів стерлінгів, понад 130 олігархів із сукупним статком понад 145 мільярдів фунтів стерлінгів, а також понад 20 мільярдів фунтів стерлінгів у британсько-російській торгівлі.