Румунський топ-військовий закликав країни НАТО поповнити запаси озброєнь і підготувати населення ЄС.

Румунське населення, як і всі мешканці Європи, повинні готуватись до можливого поширення російської агресії на Захід, оскільки путін вдасться до ескалації у разі перемоги в Україні. Про це у четвер, 1 лютого, заявив очільник Генерального штабу Збройних сил Румунії Георгіца Влад в інтерв’ю румунській службі Радіо Свобода.

Влад наголосив, що Росія "стала проблемою для світового порядку і для демократії", тож фактично веде війну не просто з Україною, а "з усім демократичним світом".

"Населення Румунії, як і все населення Європейського Союзу, Європи, повинно хвилюватись, і ми повинні здійснити відповідні заходи, щоб бути готовими до ймовірного нападу", - додав він.

Голова румунського Генштабу зазначив, що наступною може стати Молдова.

"Я більш ніж упевнений, що президент путін вдасться до ескалації в найближчому майбутньому", - зазначив Влад.

Георгіце повідомив, що Міністерство оборони Румунії вже підготувало проєкт змін до Закону про підготовку населення до оборони. Він передбачає запровадження добровільної військової служби і може бути розглянутий вже до кінця 2024 року.

"Важливо, щоб це відбулося цього року, тому що всі країни НАТО і вся Європа спроможні виграти час. Час - дорогоцінний ресурс, і я вважаю, що жодної секунди не можна витрачати даремно. Це той момент, коли всі європейські країни повинні думати про підготовку свого населення. Я не хочу сіяти паніки, але це реальність, у якій ми живемо", - наголосив генерал.