Досі на території Ізраїлю ще жодного закордонного телеканалу закрито не було, у тому числі після початку війни з ХАМАС.

Ізраїльський парламент схвалив у першому читанні законопроєкт, який дозволяє закривати офіси іноземних ЗМІ та конфіскувати їхнє обладнання у разі загрози безпеці країни. Про це у понеділок, 12 лютого, повідомляє The Times of Israel.

У документі сказано, що це тимчасовий захід, який дозволить уряду цензурувати іноземні медіа.

"Згідно з законопроєктом, міністр комунікації матиме повноваження для закриття іноземних мереж, що працюють в Ізраїлі, і конфіскацію їхнього обладнання, якщо міністр вважає, що є їхня фактична шкода безпеці держави", - пише видання.

При цьому, газета вказує на катарський телеканал Al Jazeera, що працює на території Ізраїлю. Зазначається, що у листопаді міністр зв'язку Ізраїлю заявив, що саме Al Jazeera сфотографувала та опублікувала розташування сил ЦАХАЛу, транслювала військові оголошення ХАМАС і спотворювала факти таким чином, що підбурював людей до бунту.

Крім того, Армія оборони Ізраїлю знайшла документи в секторі Гази, які свідчать про те, що палестинський журналіст Мохамед Вашах, який працює на Al Jazeera, також є командиром військового крила ХАМАС.

"Вранці він журналіст на каналі Al Jazeera, а ввечері - терорист у ХАМАС!" - прокоментував інформацію підполковник та речник ЦАХАЛу Авічай Адрі.

The Times of Israel нагадує, що у жовтні 2023 року прем'єр Беньямін Нетаньягу відмовився винести на затвердження військово-політичного кабінету питання про закриття ізраїльської філії катарського телеканалу Al Jazeera, діяльність якого, за твердженнями силового блоку, завдає шкоди безпеці країни. За однією з версій, обговорення закриття Al Jazeera відклали через роль Катару у переговорах щодо звільнення заручників із сектору Газа.