Канцлер Олаф Шольц, міністр економіки Роберт Хабек та міністр фінансів Крістіан Лінднер всю ніч вели переговори.

У Німеччині правлячий альянс уклав угоду про переглянутий фінансовий план на 2024 рік. Проблеми із бюджетом виникли після рішення конституційного суду. Про це повідомляє Bloomberg.

Зазначається, що канцлер Олаф Шольц, міністр економіки Роберт Хабек та міністр фінансів Крістіан Лінднер всю ніч вели переговори, щоб укласти угоду, перш ніж Шольц вирушить до Брюсселя на саміт ЄС. Усі троє сьогодні проведуть прес-конференцію у Берліні, на якій роз'яснять деталі угоди.

Як відомо, рішення конституційного суду Німеччини від 15 листопада поклало край багаторічній практиці використання спеціальних коштів для фінансування інвестицій і поставило під питання десятки мільярдів євро витрат, що фінансуються за рахунок боргу.

Трипартійний правлячий альянс Шольца був змушений переглянути свій фінансовий план на 2023 рік і знову призупинити конституційні обмеження на запозичення, тоді як його початковий бюджет наступного року, схвалений кабінетом міністрів у липні, було припинено, оскільки він проходив через парламент.

Шольц та його міністри зіштовхнулися з проблемами, оскільки їм довелося скласти новий бюджет на 2024 рік, який би відповідав рішенню суду, не викликаючи додаткових юридичних проблем.

Варіантом може стати екстрене призупинення ліміту на чисті нові запозичення, відоме як "боргове гальмо", п'ятий рік поспіль.

Соціал-демократи Шольца і "Зелені" підтримують такий крок, заявляючи, що він виправданий витратами, пов'язаними з війною Росії проти України, що триває.