Командувач естонськими Силами оборони припускає, що перешкоди можуть здійснюватися з кораблів у Балтійському морі.

Командувач Силами оборони Естонії Мартін Херем уважає, що Росія стоїть за збільшенням випадків глушення супутникових сигналів, які використовуються авіакомпаніями, смартфонами та системами озброєння у Східній Європі. Про це повідомляє інформагентство Bloomberg в середу, 31 січня.

Особливий сплеск було зареєстровано цього місяця на території від Фінляндії до Польщі та Чорноморського регіону.

"Хтось є причиною цього і ми думаємо, що це Росія", - сказав Херем.

За його словами, Москва, може проводити військові ігри на тлі ризиків майбутнього потенційного конфлікту з НАТО. 

Росія має досвід придушення сигналів GPS у Північній Європі та здатна використовувати серію можливостей для радіоелектронної боротьби, включаючи придушення діяльності дронів та ракет в Україні та створення перешкод у Москві та Санкт-Петербурзі, щоб запобігти потенційним атакам дронів з України.

Міноборони Росії раніше підтверджувало, що його підрозділи радіоелектронної боротьби в Калінінграді, російському анклаві на Балтійському морі між Польщею та Литвою, проводили навчання щодо порушення радіо- та супутникових сигналів.

В Естонії вважають, що перешкоди можуть здійснюватися з кораблів у Балтійському морі. Естонський генерал також попередив щодо подальшої російської агресії. 

Минулого тижня представники європейської авіації провели зустріч, щоб обговорити проблему, оскільки на тлі конфліктів в Україні та на Близькому Сході зростає кількість випадків глушіння та фальсифікації, за яких надсилаються помилкові сигнали. 

Агентство авіаційної безпеки Європейського Союзу та торгова група Міжнародна асоціація.