Багатоцільовий винищувач Eurofighter Typhoon став результатом спільної роботи кількох незалежних компаній із Великобританії, Німеччини та Іспанії.

Туреччина має намір купити 40 винищувачів Eurofighter Typhoon, незважаючи на досягнення угоди зі Сполученими Штатами про покупку F-16 на суму 23 млрд доларів. Про це у четвер, 1 лютого, повідомляє Reuters.

Вказується, що Анкара веде переговори з Британією та Іспанією про покупку Eurofighter Typhoon. А джерело в міністерстві оборони Туреччини повідомляло, що переговори почалися після того, як Туреччина визнала, що її запит на постачання літаків F-16 зі США, зроблений іще у жовтні 2021 року, може не спрацювати.

Літаки Eurofighter Typhoon виробляються консорціумом Німеччини, Великобританії, Італії та Іспанії.

У той же чс, минулого тижня адміністрація президента США Джо Байдена офіційно повідомила Конгрес про свій намір розпочати продаж Туреччині 40 винищувачів Lockheed Martin F-16 і майже 80 комплектів для модернізації, наступного дня після того, як Анкара повністю завершила ратифікацію членства Швеції в НАТО. Проте рішення ще має пройти через Конгрес США. 

Відомо, що Туреччина, яка прагне модернізувати свої військово-повітряні сили, також розробляє власний національний бойовий літак KAAN у співпраці з BAE.