У свою чергу китайська сторона заявила про законне патрулювання кораблів берегової охорони КНР біля Кінменя

Тайвань заявив, що кораблі берегової охорони Китаю вперше увійшли у контрольовані владою острова води, захід у які їм заборонений. Про це повідомляє CNA.

Зазначається, що випадок зафіксовано поблизу острова Кінмень, контрольованого Тайбеєм, де минулого місяця під час втечі від тайванської берегової охорони перевернувся китайський рибальський човен і загинули двоє рибалок-громадян КНР. Після того берегова охорона Китаю почала діяти значно агресивніше.

Кінмень є одним із близько десятка островів, що перебувають під контролем Тайваню, але знаходиться на відстані менше 10 км від материкового Китаю та за понад 300 км від Тайваню, підтримує тісну взаємодію з Китаєм, а більшість його населення культурно і ментально асоціюють себе з китайцями.

За даними Адміністрації берегової охорони Тайваню 15 березня було виявлено чотири патрульні кораблі Китаю, які увійшли в заборонені для китайських суден води біля острова Кінмень.

Тайванські кораблі супроводжували китайські судна і транслювали їм попередження про входження в заборонені води та сигнали негайно залишити їх, доки китайці не відійшли.

У береговій охороні Тайваню, патрульні судна Китаю перебували на відстані близько 3-х морських миль (менше 6 км) на південь від Кінменя.

У свою чергу китайська сторона заявила про законне патрулювання кораблів берегової охорони КНР біля Кінменя "з метою захисту порядку у водах навколо острова".

Речник управління уряду Китаю з питань Тайваню Чень Біньхуа, якого цитує Xinhua, заявив: "Від моменту смертельного інциденту з рибальським човном у лютому влада Тайваню ігнорує звернення родин жертв і намагається ухилитися від своїх зобов’язань перед ними під приводом внутрішнього розслідування".

Він закликав владу Тайваню якнайшвидше врегулювати з ними всі питання.

"Материк залишає за собою право вживати подальших дій, а всі наслідки буде нести тайванське керівництво", - заявив речник.