Сергій Кобилаш і Віктор Соколов несуть відповідальність за воєнний злочин у вигляді нападу на цивільні об'єкти, а також злочин проти людяності.

Міжнародний кримінальний суд (МКС) у Гаазі видав ордери на арешт командувача дальньої авіації РФ Сергія Кобилаша і командувача Чорноморського флоту РФ Віктора Соколова. Про це повідомляється на сайті суду у вівторок, 5 березня.

Вказано, що відповідні ордери видала Палата попереднього провадження II Міжнародного кримінального суду в контексті війни в Україні щодо ймовірних злочинів, скоєних щонайменше з 10 жовтня 2022 року до щонайменше 9 березня 2023 року.

У суді повідомили, що Кобилаш і Соколов несуть відповідальність за воєнний злочин у вигляді нападу на цивільні об'єкти, за воєнний злочин у вигляді заподіяння надмірної випадкової шкоди цивільному населенню або шкоди цивільним об'єктам, а також злочин проти людяності у вигляді нелюдських дій згідно зі статтею Римського статуту.

"Існують розумні підстави вважати, що вони несуть індивідуальну кримінальну відповідальність за вищезгадані злочини за вчинення діянь спільно і через інших осіб, віддання наказу про вчинення злочинів і за нездатність здійснювати належний контроль над силами, що перебувають під їхнім командуванням", – йдеться в заяві.

Два ордери на арешт було видано на підставі клопотань, поданих прокуратури. Палата попереднього провадження II визнала, що є розумні підстави вважати, що двоє підозрюваних відповідальні за ракетні удари, завдані підлеглими їм силами по українській енергетичній інфраструктурі в період щонайменше з 10 жовтня 2022 року до 9 березня 2023 року.

У суді дійшли висновку, що є розумні підстави вважати, що передбачувані удари були спрямовані проти цивільних об'єктів, а для тих об'єктів, які у відповідний момент могли кваліфікуватися як військові об'єкти, очікуваний побічний збиток цивільному населенню був би явно надмірним порівняно з очікуваною військовою перевагою.

"Є розумні підстави вважати, що підозрювані також несуть відповідальність за злочин проти людяності, який полягає в "інших нелюдських діях, що навмисне заподіюють великі страждання або серйозне ушкодження тіла, психічного або фізичного здоров'я", – додали в суді.