Сполучені Штати Америки сьогодні, 17 серпня, ввели нові санкції проти Росії. Під обмеження потрапили чотири співробітники ФСБ.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Міністерство фінансів США.

Що стало причиною для введення санкцій

"Сьогодні Управління з контролю за іноземними активами Міністерства фінансів США (OFAC) вкотре вживає заходів для притягнення уряду Росії до відповідальності за отруєння російського опозиційного політика Олексія Навального", - йдеться у повідомленні.

Заступник міністра фінансів США по боротьбі з тероризмом і фінансовій розвідці Брайан Е. Нельсон сказав, що вони в такий спосіб нагадують російському диктатору Володимиру Путіну і його режиму, що є наслідки не лише за ведення жорстокої і неспровокованої війни проти України, а й за порушення прав людини російського народу.

Отруєння Навального

20 серпня 2020 року, приблизно за 30 хвилин польоту назад до Москви після передвиборчої кампанії в Томську і Новосибірську, Навальний тяжко захворів, що призвело до екстреної посадки в Омську, де Навального лікували співробітники місцевої лікарні.

Уряд США вважає, що співробітники Федеральної служби безпеки Росії (ФСБ) використовували нервово-паралітичну речовину "Новачок" для отруєння Навального.

Повідомляється, що в російській операції проти Навального брали участь кілька людей, які перебували на місцях як у Томську, так і в Омську, а також оперативники, які координували ситуацію здалеку.

Ці люди співпрацювали, щоб спостерігати за Навальним перед нападом, проникнути в його готельний номер і застосувати хімічну зброю до його особистих речей, а також спробували стерти будь-які докази своєї операції після нападу.

Проти кого саме США запровадили санкції

Сьогодні OFAC наклало санкції на:

  • Олексія Олександровича Александрова - співробітник Інституту криміналістики ФСБ;
  • Костянтина Кудрявцева - оперативник Інституту криміналістики ФСБ;
  • Івана Володимировича Осипова - співробітник Інституту криміналістики ФСБ;
  • Володимира Олександровича Паняєва - оперативник ФСБ.

На думку США, вони причетні до отруєння Навального. Вони діяли як агенти посадових осіб уряду Російської Федерації.