Радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван заявив, що США дозволять європейським країнам тренувати українських пілотів на винищувачах F-16, пише УНН з посиланням на CNN.

"Президент дав зелене світло, і ми дозволимо, підтримаємо, сприятимемо і фактично надамо необхідні інструменти для того, щоб українці почали тренуватися на F-16, як тільки європейці будуть готові. Сполучені Штати не будуть затримувати процес підготовки F-16", - зазначив Салліван.

За його словами, це рішення може стати потенційним благом для зусиль України у протистоянні повітряній перевазі росії.

У травні Байден поінформував лідерів G7, що США підтримають спільні зусилля з союзниками і партнерами з підготовки українських пілотів на літаках четвертого покоління, включаючи F-16, хоча на той момент було незрозуміло, коли розпочнеться ця підготовка.

Також Салліван зазначив, що європейські союзники заявили, що їм потрібно кілька тижнів на підготовку навчально-тренувальних можливостей, і що США вкладатимуться в будь-який встановлений ними графік.

Попри те, що F-16 був вперше запущений у виробництво в 1980-х роках, він пройшов кілька модернізацій, що зробило його більш досконалим і універсальним, ніж будь-який інший літак, який зараз є в українському флоті, і запеклим конкурентом для більшості російських літаків, за винятком новітніх моделей, які москва не наважується використовувати в Україні.

Раніше речник Повітряних Сил ЗСУ Юрій Ігнат повідомляв, що українські пілоти ще не відправилися за кордон аби розпочати навчання на винищувачах F-16, а Україна не отримувала від партнерів відповідні літаки.